Eindejaarstips 2014 wijzigingen 2015 Omzetbelasting

Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015
Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en onderhoud van woningen in de bestaande bouw is van 1 maart 2013 tot en met 31 december 2014 verlaagd van 21% naar 6%. De regeling wordt verlengd tot 1 juli 2015.

Vraag BTW over facturen van niet-betaalde debiteuren terug
BTW die al is afgedragen maar niet (meer) van de debiteuren kan worden geind, kan bij de belastingdienst worden teruggevraagd.

Meld verbreken fiscale eenheid voor de BTW zo snel mogelijk
Als niet langer wordt voldaan aan de voorwaarden voor het bestaan van een fiscale eenheid voor de BTW, loopt de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de BTW-schulden van alle ondernemingen binnen de fiscale eenheid door zolang de fiscale eenheid bestaat.

Pas kleineondernemersregeling (KOR) toe bij een laag BTW-bedrag
Ondernemers die op jaarbasis maximaal €1.883 aan BTW (na aftrek van voorbelasting) zijn verschuldigd, komen in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). In dat geval hoeft de ondernemer een deel van de BTW niet te voldoen.

Betaal brandstof voor de zakelijke auto niet contant
Als sprake is van een auto van de zaak is alle BTW die voor de auto wordt betaald als voorbelasting terug te vragen. Deze voorbelasting gaat verloren als de brandstof contant is betaald omdat in dat geval niet duidelijk is wie de brandstof heeft betaald. Zorg er daarom voor dat de brandstof wordt betaald met een bankpas, tankpas of creditcard.

Neem BTW over privégebruik auto op in laatste aangifte
Als de auto van de zaak ook privé wordt gebruikt, moet de BTW over het privegebruik in de laatste BTW-aangifte van het jaar worden aangegeven.

Dien tijdig correctie in van BTW-aangiften over 2014 (en eerdere jaren)
Als te weinig of te veel BTW is aangegeven, moet dit zo snel mogelijk worden gecorrigeerd door middel van een suppletie (ofwel vrijwillige verbetering). Als de BTW-correctie minder bedraagt dan €1.000, mag de correctie worden verwerkt in de eerstvolgende aangifte BTW.

Bron: Register Belastingadviseurs (RB)

« Terug naar het nieuwsoverzicht